Denne mail er udsendt til medlemmer i CISV Fyn & Sydjylland - del gerne i dit netværk! Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære medlemmer

Vi har taget hul på 2020!

2020 er godt i gang i CISV Fyn & Sydjylland! Vi har allerede afholdt Generalforsamling og har fået nye friske kræfter med samt takket af til andre, der gennem de seneste år har ydet en stor indsats for foreningen. 
 
Vi har i denne uge afholdt vores store samlede første delegationsmøde for årets delegationer, hvor vi sender 27 børn, unge og ledere ud i verden for at lufte deres pas:
  • Børneby til Norge for 11-årige
  • Børneby til El Salvador for 11-årige
  • Youth Meeting til Ungarn for 12-13-årige
  • Step Up til Danmark for 14-årige
  • Step Up til USA for 15-årige
Vi har desværre - og med stor sorg - måttet tage afsked med Jette Moth, som senest siden 2012 har været suppleant i bestyrelsen, men igennem årtier har ydet en bemærkelsesværdig indsats i CISV - såvel nationalt som internationalt. Jette Moth døde d. 4. februar efter kort tids sygdom.
 
Til sommer skal vi afholde hele to programmer: Youth Meeting for 14-16-årige og Youth Meeting for 12-13-årige. I alt er vi værter for de to camps fra søndag d. 5. juli - mandag d. 27. juli, og i løbet af den næste måneds tid vil der blive lagt vagter op i medlemsportalen. Vi skriver selvfølgelig ud igen til den tid, men de 16-18-årige skal selv bidrage en del i køkkenet, så vi har i år et mindre behov for hjælp end de foregående to år. Det betyder ikke, at I kommer til at savne at hjælpe i CISV, for i sommeren 2021 skal vi igen afholde en børneby, og der bliver der brug for alle gode kræfter. Med andre ord kan I bruge denne sommer til at spare kræfter og regne med, at der bliver god brug for opsparingen i sommeren 2021.
 
Læs meget mere i dette nyhedsbrev - og mød et par af vores nye bestyrelsesmedlemmer, som præsenterer sig selv.
 
På bestyrelsens vegne, Rikke Juel Enemærke
 

Nye i bestyrelsen

Jette på Odense Banegård
På generalforsamlingen blev der valgt fire nye ansigter til bestyrelsen: Carla, Lena, Anja og Lars.
Vi præsenterer i dette nyhedsbrev Carla, Lena og Anja, og i det kommende nyhedsbrev Lars.
 
CARLA
Mit navn er Carla, og jeg er 13 år gammel. Jeg bor i Nyborg, og jeg har rejst med CISV to gange. Jeg har været på Børneby og Interchange.
Min familie og jeg har altid rejst meget, og da min mor for første gang fortalte mig om CISV, vidste jeg, at det var lige noget for mig. Jeg kunne opleve verden på en ny måde og lære en masse nye mennesker og kulturer at kende.
Nu er jeg i bestyrelsen, hvilket også længe har været en stor drøm. At kunne være del af noget, hvor man har mulighed for at ændre noget.
Jeg glæder mig til i fremtiden at være medlem af bestyrelsen og forhåbentlig lave en masse fede aktiviteter for JB (Junior Branch).
 
På billedet er Carla nummer to fra venstre og er sammen med sin delegation, der skal på Step Up til sommer i CISV Hareskov-Værløse 🇩🇰
 
LENA
Mit navn er Lena, jeg er 24 år og bor i Odense. Når jeg ikke rejser med CISV, arbejder jeg som bygningskonstruktør og svømmetræner.
Jeg elsker at møde nye mennesker og være sammen med venner og familie.
Jeg har rejst som leder to gange og det har været to fantastiske oplevelser.
I fremtiden håber jeg på en masse nye og spændende oplevelser med CISV.
 
På billedet af den hjemvendte børnebysdelegation længere nede i dette Nyhedsbrev, ser I Lena med sin delegation 🇧🇷
 
ANJA
Jeg er nyvalgt suppleant i vores bestyrelse her for CISV Fyn & Sønderjylland. Jeg er også forholdvis ny i CISV. Min første CISV-erfaring har været, at min datter var på en Børneby i São Paulo her i januar 2020.
Jeg er kommet med, for at vi sammen kan være med til at gøre en forskel og hjælpe vores unge mennesker til at få nogle fanatiske oplevelser.

Jeg bor i Højby, og har fornøjelsen af min datter hver anden uge. Til dagligt arbejder jeg på en fødevarevirksomhed, hvor jeg er arbejdsmiljøkoordinator, og derudover arbejder jeg også med vores fødevaresikkerhed.

Min fritid går med yoga, nærvær med min datter, mine veninder og masser af frivilligt arbejde. Jeg holder af gøre ting, der giver værdi for andre, og som spreder glæde. Jeg er til grin og cocktails, men også en stille tur i skoven.

Jeg glæder mig rigtig meget til masser af gode oplevede sammen med CISV.

Mindeord om Jette Moth

Jette på Odense Banegård
Af Helle H. Kristiansen
 
Jette Moth sov ind på Hospice Sydfyn d. 4. februar 2020 efter kort tids alvorlig sygdom.

Jette sad de sidste år som suppleant i CISV Fyn & Sydjyllands bestyrelse, men hun har lavet så meget mere i CISV.

Børneby var og forblev Jettes hjertebarn.
I 1971 fik Jette for første gang kontakt med CISV. En lærer havde set, at Jette havde CISV-potentiale, og hun blev tilbudt en plads i en Børnebysdelegation fra Odense til Norge.
Allerede den gang var Jette god til at holde kontakt med venner fra børnebyen. Der blev sendt mange breve, og Jette og hendes familie havde altid åbne døre for venner i alle aldre fra børnebyen.

Da Jette nåede JC-alder, måtte hun også prøve det. Det blev en position, der for altid blev Jettes favorit i børnebysprogrammet.
Jette var blevet tændt af CISV-ilden, og i 1980 blev hun for første gang børnebysleder for endnu en delegation fra Odense.
Herefter var der nu en forældregruppen af motiverede mennesker, der sammen med Jette og et par andre fik så meget blod på tanden, at en lokalforening i Odense blev etableret med Jette som formand.
Lokalforeningen blev i 1982 vært for sin første Børneby som etableret lokalforening.

Sideløbende med arbejdet i lokalforeningen var Jette op gennem 80'erne børnebysstab en række gange. Flere gange i Danmark (Odense og Solrød), gæstestab i Costa Rica og Camp Director et par gange i Rumæniens første børnebyer, udsendt af CISV International.
I den periode sad Jette også med nogle år i det internationale Børnebyudvalg.

Sidst i 1980'erne valgte Jette at søge nye udfordringer. Hun flyttede til Spanien for at bruge sin uddannelse og sit "nye" sprog. I den forbindelse overlod hun en velfungerende lokalforening til os, der var tilbage. Hun var dog hjemme og hjælpe lokalforeningen med at være børnebysstab, umiddelbart efter hun var flyttet.

Hvor Jette boede i Sydspanien, var der intet CISV, men gennem de 23 år hun boede der, holdt hun tæt kontakt med rigtig mange af sine venner fra de aktiviteter, hun havde været med i.

Da Jette valgte at vende hjem til Danmark i 2010, gik der ikke lang tid, før hun igen søgte mod sin gamle lokalforening for at bidrage med sin arbejdskraft og entusiasme. De seneste år fungerede Jette gerne som delegationsmodtager, når lokalforeningen var vært for internationale programmer. Også som køkkenhjælper og fotograf, der flittigt dokumenterede de mange gode og sjove stunder, vi var mange der havde med Jette, når lejrkøkkenet var i fuld aktivitet.

Selv har jeg gået i CISV-skole hos Jette. Hun introducerede mig til CISV i årene efter hendes første børnebysoplevelse, inviterede mig ind i den fantastiske verden, som CISV er, og har altid været en uvurderlig støtte og opbakning, når jeg vovede at tage udfordringer op indenfor organisationen.

Jette vil blive savnet for sit store engagement og sit utrættelige ønske om at give nye CISV'ere fantastiske oplevelser.

ÆRET VÆRE JETTES MINDE
. 

Børnebydelegation hjemme fra Brasilien 🇧🇷

Jette på Odense Banegård
Thea, Ingrid, Maja og Solvej fortæller her om deres oplevelser som børnebysdelegation:
 
Vi havde alle fire en rigtig god tur med en masse gode minder og nye venner. Man lærer rigtig mange nye ting om sig selv og om forskellige kulturer. Turen blev også ekstra god med den bedste leder, man kunne tænke sig.
Både JC's, staffs og ledere var rigtig gode og venlige, så man kunne tale med dem, hvis man havde brug for det.
Aktiviteterne var rigtig gode og lærerige. Værtsfamilierne var virkelige venlige, og man lærte rigtig den brasilianske kultur.
Nytårsaften var meget anderledes end i Danmark, men stadig vildt hyggelig. Der var dog ikke så meget fyrværkeri, men det var ok.
På vores national night lavede vi et skuespil af H.C Andersen, Klods Hans, og en skattejagt. Det var rigtig sjovt at vise den danske kultur til nogen, som ikke kendte til den. Vi tror i hvert fald, at de lærte en masse.
Vi var på en udflugt, inden vi skulle på den anden værtsfamilie-weekend. Det var sjovt at se São Paulo fra en anden vinkel end campen. Vi var også på to andre udflugter: shopping dag og udflugtsdag.
Vi lærte, hvor mange gode venner, man kan få på kun en måned - og en masse engelsk. 

Første delegationsmøde

Vi har i CISV Fyn & Sydjylland en god tradition med at samle årets delegationer til første delegationsmøde. Dels er der mange informationer, som er ens for alle delegationerne, og dels giver det i ægte CISV-ånd en dejlig fællesskabsfølelse af at være en del af noget større.
 
I år var ingen undtagelse, og onsdag d. 19. februar mødtes årets fem delegationer: børnebydelegationer til Norge 🇳🇴 og El Salvador 🇸🇻, Youth Meeting til Ungarn 🇭🇺 samt Step Up til Danmark 🇩🇰 og USA 🇺🇸.
 
I de enkelte delegationer blev der udvekslet forventninger og erfaringer, og de kommende måneders delegationsmøder kom i kalenderen. CISV Fyn & Sydjyllands kontaktpersoner gennemgik i delegationerne de opgaver, der ligger og venter inden afrejse for forældre, ledere og deltagere. 
 
 

Til kalenderen

  • 5. juli - 27. juli: Youth Meeting afholdelse på Fyn.

Med venlig hilsen CISV Fyn & Sydjylland

 

Pst ... Har du set?

Referater fra CISV Fyn & Sydjylland
CISV Fyn & Sydjyllands SHOP